A fost finalizată prima etapă a falimentului Falimentul Euroins. Expunerea totală poate ajunge până la un miliard de euro

A fost finalizată prima etapă a falimentului Falimentul Euroins. Expunerea totală poate ajunge până la un miliard de euro
FOTO - Caracter ilustrativ
Publicat: 04/09/2023, 16:11
Actualizat: 05/09/2023, 13:30

Casa de insolvenţă CITR a finalizat prima etapă din gestionarea falimentului Euroins. În cele aproximativ trei luni de la numirea sa ca lichidator judiciar al Euroins, echipa CITR a analizat peste 1.100 declaraţii de creanţă, ce au presupus studierea a peste 350.000 de documente pentru a realiza tabelul creditorilor. Potrivit CITR,  creanţele scadente însumează, până acum, 600 milioane lei. Expunerea totală poate ajunge până la 5 miliarde de lei.

De asemenea, de la deschiderea procedurii, CITR coordonează cele peste 25.000 de litigii în faţa instanţelor naţionale.

„Tabelul creditorilor conţine, până în prezent, peste 1.100 de declaraţii de creanţă, iar creanţele scadente însumează, până acum, 600 milioane lei. Expunerea totală poate ajunge până la 5 miliarde de lei. O parte din această sumă reprezintă datorii potenţiale ale unor daune care nu s-au materializat în acest moment şi care nu sunt certe”, a spus Alina Popa, coordonatorul echipei care gestionează falimentul Euroins.

Urmează adunarea creditorilor și evaluarea patrimoniului Euroins

Următorii paşi în procedura de faliment sunt: adunarea creditorilor, finalizarea evaluării patrimoniului, continuarea demersurilor pentru recuperarea creanţelor, valorificarea activelor, susţinerea în instanţă a acţiunii în anulare a contractului de reasigurare încheiat cu EIG Re, întocmirea raportul privind cauzele care au condus la falimentul companiei şi publicarea tabelului definitiv al datoriilor după judecarea eventualelor contestaţii.

Aproape o treime din piața RCA a rămas descoperită

Euroins a fost una dintre cele mai mari companii din asigurări, cu cea mai mare pondere în piaţa de asigurări RCA. În martie 2023, Euroins deţinea circa 27% din piaţa RCA. La momentul deschiderii procedurii de faliment, peste 2 milioane de poliţe RCA Euroins erau în vigoare, iar în momentul actual, 1,6 milioane încă sunt încă valabile.

La data de 9 iunie 2023, instanţa a dispus deschiderea procedurii de faliment a Euroins, iar CITR a fost numit lichidator judiciar. Conform mandatului legal, CITR gestionează lichidarea companiei prin următoarele demersuri: identificarea activului şi pasivului companiei falimentare şi recuperarea sumelor pe care compania este îndreptăţită să le obţină pentru a le oferi mai departe creditorilor săi, fie angajaţi, păgubiţi sau parteneri de afaceri. De asemenea, lichidatorul judiciar are responsabilitatea identificării cauzelor falimentului şi, dacă este cazul, formularea unor acţiuni la judecătorul sindic de atragere a răspunderii persoanelor responsabile.

Polițele Euroins expiră pe 8 decembrie 2023

Poliţele de asigurare emise de Euroins încetează, conform ultimelor modificări legislative, la data de 8 decembrie 2023, 7 decembrie fiind ultima zi de valabilitate a acestora, respectiv la data de 5 februarie 2024 pentru asigurările de garanţii, aceasta din urma fiind ultima zi de valabilitate. Până la aceste date, toţi asiguraţii Euroins sunt obligaţi să încheie poliţe noi de asigurare.

Orice persoană păgubită poate adresa FGA o cerere de despăgubire pentru sumele datorate. Cererea se depune la FGA în maximum 90 de zile de la data la care hotărârea de faliment va rămâne definitivă, dar nu mai târziu de 90 de zile de la data la care i s-a născut dreptul de recuperare a datoriei.

Completați cererea FGA

Pentru recuperarea primelor de asigurare datorate de Euroins, pentru perioada în care riscul nu a fost acoperit, ca urmare a încetării contractelor de asigurare, va fi necesară formularea unei cereri de plata la FGA.

Persoanele care nu au primit notificarea deschiderii falimentului Euroins încă pot depune declaraţie de creanţă, conform legii.

Persoanele care vor obţine o sentinţă împotriva Euroins pot depune declaraţia de creanţă la Tribunalul Bucureşti în 10 zile de la obţinerea acesteia.

CITR este o companie Impetum Group, primul grup românesc dedicat misiunii de a maximiza valoarea de business din oricare etapă din viaţa unei companii, cu scopul de a crea un impact pozitiv în economie.

Citiți și:

EXCLUSIV | România, țara țepelor financiare? Analist: „Avem patru falimente care au angrenat peste trei milioane de potențiali clienți”

Vești bune pentru șoferii. Valabilitatea polițelor RCA la Euroins, prelungită. Care e impactul

Valabilitatea polițelor RCA emsie de Euroins, prelungită cu trei luni. Marcel Ciolacu: „Ar exista un real pericol de scădere a gradului de cuprindere”

Rene Pârșan
Rene Pârșan a debutat în presă în 1992, reporter și redactor la Evenimentul Zilei. Între 1994 și 2010 a fost senior editor, editorialist, reporter mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Descoperirea care ne face să regândim modul în care a apărut viața pe Pământ”. Ce...
Ipoteză bulversantă lansată în cazul morții lui Andrei Pârvan A fost otrăvit Versace?! 😲
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Dentista Marina Gavril ar fi fost ucisă la comandă. Luni a fost înmormântată în R....
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
Detalii terifiante din ancheta crimei de la Brăila! Unde a fost descoperit ADN-ul suspectului care...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Oamenii de ştiinţă sunt uimiţi de „oxigenul întunecat” din adâncurile oceanului Pacific
Eveniment RAR deasupra Antarcticii! S-a întâmplat BRUSC
Statul VREA BANII românilor. Formular și plată până pe 31 decembrie. S-a dat lege în...
Misterioasa apariție a Coca-Cola. Drogul din prima rețetă
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Un fost astronaut NASA ar putea fi următorul președinte al Statelor Unite